tiistai 4. maaliskuuta 2014

Mardi Gras ongelma ratkaistu!




TV-sarjoja katsellessa olen lukuisia kertoja törmännyt Mardi Gras- juhlaan ja olen aina ihmetellyt mikä se on. Olen yrittänyt sitä useasti selvitellä onnistumatta, olen ilmeisemmin kuullut juhlan nimen väärin ja hakenut juhlaa väärällä nimellä. Nyt kun kirjoittelin viimeksi tuosta laskiaisesta, niin tuo juhla pompsahti eteeni ja löysin vihdoin viimein vastauksen. Mardi Gras eli rasvatiistai, Suomessa juhlimme sitä laskiaistiistaina. Olen aina mieltänyt tuon juhlan irlantilaisuuteen, mutta tämähän onkin ranskalainen nimitys ja sehän valkeni minulle nyt myös Ranskan opintojen myötä, Mardi = tiistai ja Gras = rasva. 

Kuten jo aikaisemmin kerroin, niin ennen paaston alkamista juhlitaan syömällä tuhdisti ja rasvaisesti. Mardi Gras on karnevaaliajan juhlan huipentuma ja sitä vietetään tiistaina päivää ennen tuhkakeskiviikkoa jolloin paastoaminen alkaa. Mardi Gras eli laskiaistiistaita vietetään 46 päivä ennen pääsiäistä ja sen ajankohta riippuu pääsiäisen ajankohdasta. Tunnetuimpia Mardi Gras karnevaaleja vietetään New Orleansissa, Rio De Janeirossa ja Venetsiassa, josta suosittuja tuliaisia ovat upeat karnevaalinaamiot. 

Meillä tänään Bistrossa tarjoillaan tietenkin hernekeittoa ja laskiaispullia! Juhlapäivän kunniaksi kaivetaan varaston aarrekätköistä Jalostajan Hernekeittoa ja sitä herkutellaan sipulin ja sinapin kanssa. 

Hiivaleivonnaiset eivät koskaan ole ollut mun juttu ja tämän vuoksi en ole koskaan ollut pullantuoksuinen äiti! Muistan kuinka oma äitini aikoinaan leipoi usein ja hänen tekemät korvapuustit olivat maailman parhaita. Vieläkin muistan pullataikinan maun suussa ja kuinka norkoilin äidin leipoessa ja odottelin korvapuustin taikinanjämiä. Sain välillä tärkeitä tehtäviä kuten, hahlon tekeminen pullaan, pullien voitelu ja sokerin ripottelu.  

Suomessa asuessa olen jo luovuttanut pullien leipomisen, sillä kyllä nuo Kotiuunin korvapuustit ovat niin hyvänmakuisia ja vaivattomia tehdä sekä niillä saa äkkiä taiottua kotiin hyvän pullantuoksun!

No, mikäli tänään haluamme syödä laskiaispullia, niin maman on vaan yritettävä ja kokeiltava. En tiedä mikä menee vikaan omissa taikinoissani, mutta joko taikina ei nouse, tai siitä tulee liian kiinteä toisessa kohotusvaiheessa. Olen käyttänyt kuivahiivaa sekä tuoretta hiivaa, mutta kummankin kanssa tulos on ollut samanlainen. Tänään ajattelin kokeilla leipomista ja tietenkin kysyin ystäviltäni Martoilta neuvoa. 

Saas nähdä minkälaisia pullia näistä tulee...

Taikinaa tehdessä huomasin että Marttojen reseptistä puuttuu muna kokonaan, vaikka useassa muussa pullataikinan reseptissä se on. Kävin lisäämässä alkuperäiseen reseptiin yhden munan. Luin jostain että, taikinan kohottamista voi jouduttaa laittamalla taikinan mikron jälkilämpöön ja nyt siis kaikki keinot peliin ja aion kokeilla tätäkin niksiä!







Meillä tänään Bistrossa tarjoillaan tietenkin hernekeittoa ja laskiaispullia!

Saas nähdä minkälaisia pullia näistä tulee...

Taikinaa tehdessä huomasin että Marttojen reseptistä puuttuu muna kokonaan, vaikka useassa muussa pullataikinan reseptissä se on. Kävin lisäämässä alkuperäiseen reseptiin yhden munan. Luin jostain että, taikinan kohottamista voi jouduttaa laittamalla taikinan mikron jälkilämpöön ja nyt siis kaikki keinot peliin ja aion kokeilla tätäkin niksiä!



Marttojen laskiaispullat


2 1/2 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa tai
1 pussi kuivahiivaa
1 muna
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
50-75 g voita tai margariinia
voiteluun munaa 

Varaa kaikki aineet huoneenlämpöön.
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. 
Murenna hiiva taikinakulhoon. 
Lisää neste ja anna hiivan liueta. 
Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma.

Sekoita niin paljon jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen. 

Vatkaa seos kiiltäväksi.

Alusta loput jauhot taikinaan käsin. 
Jätä jauhoista vähän leivontaan ja vaivaa taikinaa, 
kunnes se on sileää ja kimmoisaa. 
Lisää taikinaan pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, 
kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

Peitä taikinakulho liinalla ja 

nosta se lämpimään, vedottomaan paikkaan. 
Anna nousta noin kaksinkertaiseksi.

Leivo kohotettu taikina suurehkoiksi pulliksi 

ja anna niiden kohota hyvin.
 

Voitele pullat kananmunalla. 
Jos haluat pullista voimakkaamman värisiä, 
voitele pelkällä keltuaisella.

Ripottele pinnalle raesokeria. 

Jos ripottelet valmiiden pullien pinnalle tomusokeria,
raesokeria ei tarvitse välttämättä käyttää.

Paista pullia 225 asteessa 12-15 minuuttia. 

Annoksesta tulee noin 10 reilun kokoista pullaa.

Leikkaa jäähtyneiden pullien yläosat kanneksi 

ja täytä pullat haluamallasi täytteellä. 
Nosta pullan yläosa, 
hattu päälle ja siivilöi tomusokeria pinnalle. 
Tarjoa joko sellaisenaan tai 
syvältä lautaselta kuuman maidon kanssa.

Tämän Martan mielestä ainoa oikea laskiaispullan täyte on
mansikkahillo ja kermavaahto, eikä mikään mantelimassa!


 

Ehdotuksia laskiaispullien täytteiksi:

  • Koverra teelusikalla pullan alaosaan syvennys. Sekoita kulhossa 100 g jauhettua mantelia, pullan sisustaa, noin 1 1/2 dl tomusokeria ja noin 1 dl maitoa tai kermaa tasaiseksi massaksi. Jaa massa pulliin syntyneisiin syvennyksiin ja lisää päälle nokare kermavaahtoa. Mantelit ja tomusokerin voit korvata tietysti vastaavalla määrällä valmista mantelimassaa.
  • Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon iso omena raastettuna ja noin 1 dl jauhettua mantelia.
  • Vadelmahilloa, kermavaahtoa ja pakastemarjoja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.